Voeding en verzorging

Voeding & Verzorging

Wat heb ik nodig voor mijn nieuw kitten :


Voeding :

Onze katten en kittens staan hoofdzakelijk op vers vlees ( kvv ) , wij hebben gekozen voor de cattery rol van Barf menu en KB in verschillende smaken , deze voeding is compleet en in de cattery rol zitten meerdere prooi dieren , dus afwisseling is niet nodig  , let wel op dat vers vlees 2 dagen in de koelkast houdbaar is , daarnaast krijgen ze tussendoor nog eendags kuikens , lams en kippen hartjes .


Omdat bengalen nogal kieskeurige eters zijn , staan er bij ons ook dag en nacht brokjes tot hun beschikking , wij voeren de merken Purizon ( verschillende smaken )  en Power of Nature ( Fees Favorite & Active Cat Farm) , beide merken zijn graan vrij , en hebben een hoog vlees gehalte .

Tevens krijgen onze kittens natvoer van Carny , ook is deze voeding graanvrij met een hoog eiwitgehalte 

Wij raden u ook altijd aan om een kitten de 1e maanden dezelfde voeding te geven als bij de fokker , omdat wij niet kunnen "eisen "dat de nieuwe eigenaar precies dezelfde voeding als bij de fokker blijft geven , zijn al onze kittens zowel vers ( kvv ) blik als brok gewend .


Kattenbak : 

In onze cattery hebben wij zowel de Robot Litter ( electrishe kattenbak ) staan als de Savic Hop in , dit is een ruime kattenbak met de ingang aan de bovenkant , dit is handig voor de "gravers "zodat het kattengrid niet uit de bak gegraven kan worden .

Als kattenbak vulling gebruiken wij voor de kittens tot 6 weken niet klonterend houtpallets , voor de oudere kittens en volwasen katten gebruiken wij de klontvormend grit van Tigerino en biokat's beide de zeer fijne korrels , het is raadzaam om voor 1 kat /kitten minimaal 2 kattenbakken te hebben staan .


Krabpaal :

Een krabpaal voor een kitten/kat is in onze ogen noodzaak , een kitten moet zijn nagels kunnen scherpen , een fijne rustplek hebben ( liefst zo hoog mogelijk ) en om te spelen .

Een krabpaal moet wel bengalen proof zijn , de stamdiameter moet minimaal 12 cm zijn , ook de grondplaat moet zwaar en groot zijn , zodat ze de krabpaal niet omver kunnen springen , zelf vinden wij de kwaliteit van de pluche ook belangrijk , deze moet bestand zijn tegen schoonmaak/ontsmettings middel en de stoomreiniger , onze ervaring is , dat je beter 1 goede kwaliteit krabpaal kan kopen , dat meerdere "mindere ".


Speeltjes :

Speeltjes kan varieren van Dure design tot een goedkoop pingpong balletje . onze ervaring is dat het afwisselen van speeltjes belangrijk is , maar het zeker belangrijk om een bengaal bezig te houden en ze houden van uitdaging , dus zeker afwisselen .


Drink en etens bakjes :

Wij gebruiken zelf metalen bakjes , deze zijn hygienishe en kunnen in de vaatwasser , belangrijk is , dat ze dagelijks schoon gemaakt worden , een water fontijn is ook zeker een aanrader , bengalen zijn er dol op , hou er wel rekening mee dat ze makkelijk schoon te maken zijn .


Reismand :

Een reismand moet stevig en groot genoeg zijn houd er bij de aanschaf rekening mee dat de bengaal een grote stevige kat word .


Tuin afzetten of Ren :

Wij hebben onze tuin volledig afgezet zodat onze katten ( als wij thuis zijn ) ook naar buiten kunnen , hier genieten ze zichtbaar van , als er een mogelijkheid is om de tuin af te zeetten of een ren te plaatsen is dit echt de moeite waard ..

 

Ophalen van het kitten :

Op de afgesproken datum komt u het kitten ophalen , breng een schone reismand mee , liefst met een zacht dekentje erin zodat de kat tijdens de rijs niet kan gaan schuiven .

u krijgt van ons het europees paspoort , stamboom en verkoop contract mee , tevens zorgen wij dat er een leuk kitten pakket voor u klaar staat.


Thuis komen met u kitten .

U kan u kitten bij thuiskomst het beste wegzetten waar de kattenbak staat en laat het kitten rustig de omgeving verkennen , zijn er andere katten of huisdieren aanwezig probeer het contact niet te forceren , een kitten is onderdanig dus de aanwezige kat zal het kitten niet makkelijk als concurent zien , blazen en grommen is normaal de 1e dagen , dit is alleen een waarschuwing en hoort erbij .

wel adviseren wij u kitten vroeg in de dag op te halen en de 1e dagen zeker thuis te zijn , zodat u het kitten goed in de gaten te houden .

Houd het kitten de 1e dagen ookgoed in de gaten of ze goed eten of drinken en dat ze kattenbak goed gebruiken .


Dagelijkste verzorging :

Er moet altijd vers water tot het kitten ter beschikking staan , bij warm weer verversen we de drinkbak 2 x per dag , de drinkbak moet wel dagelijk gereinigd worden met een sopje ,in drinkbakken die te lang niet gereinigd worden kunnen bacterien ontstaan.

Bij ons hebben de katten en kittens de gehele dag beschikking over brokjes , en geven kittens van  13 weken nog 2x daags kvv en 1x daags natvoer , wij adviseren dit nog een maand te doen , dan kan u evt. overschakelen , op alleen kvv met brok of alleen blik met brok , brok met kvv en natvoer mag natuurlijk ook .

kattenbakken worden bij ons 2x per dag geschept , zorg dat er voldoende grit in de kattenbak zit zodat de klonten niet aan de boden vast komt te zitten 

Spelen met het kitten is een must , wij zorgen dat u met 13 weken een sociaal kitten mee krijgt , maar dit moet wel voort gezet worden door zoveel mogelijk aandacht te geven , speeltjes kun je het beste  afwisselen , speetjes waar even niet mee gespeeld worden leggen wij in de kast en geven die na een tijdje weer en leggen de speeltjes waar ze voorheen mee speelde weer in de kast zodat ze vttt toch 'nieuwe'speeltjes hebben .


Gezondheid

Onze kittens worden 2x geent meerdere malen ontwormd en gechipt, onze dierenarts kijkt ze 2x na en controleert de gezondheid en eventuele zichtbare afwijkingen.


Wij adviseren het kitten niet los buiten te laten lopen ivm met stelen en besmettings gevaar van andere dieren en prooi dieren die ze vangen ,

wij advireren 2x per jaar een ontlasting staaltje op te sturen naar 'Het Woud', ook al komt u kitten niet buiten u kunt dit zelf dmv u schoenen toch binnen brengen , sommige wormen en parasieten kunnen ook mensen dragen dus onderzoek en hygiene is belangrijk.


Ontvlooien: advantage druppels preventief, voor de zomer


Verzekering: Wij geven 1 maand verzekering mee, deze loopt automatishe af wij raden wel aan om het om de verzekering voor het 1e jaar door te laten lopen ...


Castratie/sterilisatie: kittens die als huisdier verkocht worden worden met 12 weken gecastreerd/ gesteriliseerd . Dit om te voorkomen dat hij later sproeigedrag ontwikkelt. Poezen worden ook krols, en kunnen baarmoederontsteking ontwikkelen. Bovendien maak je geen vrienden met je buren als de poes langer “open” blijft. 


Algemeen: als het kitten overgeeft, minder eet, niet speelt, breng een bezoek bij de dierenarts. Hij/zij kan een virus of bacteriele infectie opgelopen hebben. Je dierenarts kan je verder adviseren. Je mag ons ook een bericht sturen, maar vergeet niet, wij zijn geen dierenarts en bovendien wil een arts in de meeste gevallen ook het kitten zien en onderzoeken.

Als je bezoek hebt, vraag deze om schoenen uit te doen in je woning en handen te wassen. Dit adviseren we ook voor jullie gezin om de kans op besmettingen te voorkomen na thuiskomst.

Voorkomen ongelukken: kittens spelen graag. Loop je woning na of er breekbare spullen op springhoogte staan. Let op met openen van deuren in het begin, vaatwasser inschakelen, wasmachine.


Zodra de kat/kitten is verhuisd ligt de verzorging verantwoording bij de nieuwe eigenaar Wij zijn niet verantwoordelijk voor de verdere onwikkeling van het kitten/kat.





Karakter bengalen 


Bengalen zijn nieuwsgierig, speels en actief. Bengalen spelen graag met water. Ze gaan goed gesocialiseerd naar het nieuw huisje toe, bij ons wennen ze aan alle dagelijkse geluiden en worden vaak opgetild en geknuffeld. Het is een ras die nauwelijks verhaart. Je hoeft de vacht niet te wassen. Katers worden ca 4-6kg, poezen 3-5kg.

Bengalen en kinderen: Bengalen zijn gek op spelen en zijn lief met kinderen. Bij ons groeien ze op met kinderen en zijn ze dus kinderen gewend.

Bengalen en honden: bengalen vinden in het algemeen honden leuk en wennen snel aan ze, bij ons zijn ze de beste maatjs met onze chihuahua's 

Bengalen en allergie: bengalen zijn niet hypoallergeen. We merken wel vaak dat de meeste mensen die allergisch zijn op katten, niet of nauwelijks reageren op bengalen.




Algemene informatie (bron licg, deels tekst aangepast)

Van nature

Het wordt gedacht dat de voorouder van de tegenwoordige huiskat afkomstig was uit Egypte. Deze voorouder was waarschijnlijk de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica). Katten werden duizenden jaren geleden al door mensen gehouden om de graanvoorraden tegen ratten en muizen te beschermen. Tegenwoordig worden katten vooral als gezelschapsdier gehouden. Katten leven van nature in groepen van verwante katten. Katten zijn in tegenstelling tot andere dieren echter niet afhankelijk van sociale contacten om te overleven en kunnen ook solitair leven. Contacten met niet-verwante katten worden in de natuur tot een minimum beperkt. Toch kunnen ook onverwante katten vaak wel samenleven, mits er voldoende ruimte is om elkaar desgewenst uit de weg te gaan. Katten hebben, behalve op zeer korte afstand, een goed gezichtsvermogen dat ook in het duister goed werkt. Bovendien kunnen ze uitstekend horen. Katten zijn als jagers van kleine prooidieren er op ingesteld om meerdere kleine maaltijden per dag te nemen.

Huisvesting

Wanneer u een kat wilt houden, dan heeft u een huis nodig waarbij de kat de beschikking heeft over meerdere ruimten. Daardoor kan het dier zijn normale verkenningsgedrag (patrouilleren van het territorium) uiten. Bij aanschaf van meerdere katten is het belangrijk dat uw huis (het territorium) hiervoor groot genoeg is. Het is ideaal wanneer uw dieren uit hetzelfde nest komen maar u kunt ook later een 2e kitten bijnemen, bij voorkeur als het eerste kitten nog onder 1 jaar is. Katers en katers gaan altijd goed samen.

In principe geldt dat u altijd evenveel kattenbakken moet hebben als het aantal katten, plus één. Bij één kat zou u idealiter dus twee kattenbakken nodig hebben. Wanneer u meerdere katten heeft, moeten er in ieder geval meerdere kattenbakken zijn. Zet deze dan in verschillende ruimten om te voorkomen dat een kat de toegang tot de kattenbak blokkeert voor de andere katten. Zet iedere kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar ze staan. Maak de kattenbakken regelmatig, liefst dagelijks schoon. Zet eet- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer. Dit kan er voor zorgen dat de kat de kattenbak niet wil gebruiken. Zet het drinkbakje het liefst niet naast de voerbak: katten drinken graag op een andere plek dan dat ze eten. Katten hebben afleiding nodig. Zorg daarom bijvoorbeeld voor speeltjes en een klimpaal. Speel zelf ook veel met uw kat. Een kat scherpt regelmatig de nagels, daarom mag een krabpaal zeker niet ontbreken. Vaak heeft een kat een eigen ligplek in huis, bijvoorbeeld een mandje. Het materiaal hierin moet makkelijk te reinigen zijn. Dit geldt ook voor de voer- en drinkbak. Katten kunnen samengehouden worden met andere huisdieren zoals honden en konijnen, maar let op: een kat gaat achter bewegende kleine dieren aan. Laat een kat daarom nooit alleen met bijvoorbeeld losvliegende parkieten. Kinderen en katten kunnen prima samen, maar moeten wel leren met elkaar om te gaan. Als u verhuist is het belangrijk te weten dat katten aan een nieuw huis moeten wennen. Vaak zijn ze in het begin schrikachtig. Houd ramen en deuren gesloten en houd de kat binnen om weglopen te voorkomen.

Verzorgen en hanteren

Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken. Toch is kammen en borstelen soms ook belangrijk. Kortharige katten hoeven, buiten de ruiperiode om, niet veel geborsteld te worden. Het is wel belangrijk om uw kat regelmatig te controleren op allerlei zaken, zoals de aanwezigheid van vlooien of teken, wondjes, of overmatig oorsmeer. Dit laatste zou kunnen duiden op oorproblemen, zoals mijten of een oorontsteking. Gebruik nooit wattenstaafjes. Katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Katten zijn jagers en hebben daarom scherpe nagels en tanden. Met name bij het spelen kan een kat fel reageren. Houd daar rekening mee. Je kunt ook de nagels knippen.

Voeding

De kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze. Er is apart voer voor bijvoorbeeld kittens, senioren en binnenkatten. Wanneer u een kitten koopt, wordt geadviseerd hetzelfde voer te kopen dat de fokker ook voert. (wij voeren purizon brokjes )

Van nature eet een kat meerdere malen per dag. Wij geven onbeperkt brokjes aan de katten. Natvoer en kvv geven we in beginsel 4X per dag.

Het geven van kleine hoeveelheden voer wat vaker over de dag sluit beter aan bij het natuurlijke voedingspatroon van de kat en voorkomt dat de kat tussen de maaltijden door honger heeft. Diervoeders waarbij op de verpakking “compleet” of “volledig” staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. Bijvoeren met voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, is dan niet nodig. Voer kunt u onder andere kopen bij de dierenspeciaalzaak. Er zijn verschillende soorten voer: brokjes, blikjes, kuipjes en vers of vanuit de diepvries. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. Voer uw kat geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip), en voer ook geen rauw varkensvlees. Katten willen wel eens gras of planten eten. Let op, want sommige (kamer-)planten zijn giftig voor katten. Zorg dat er altijd fris water is en plaats dit op enige afstand van de voerbak. Katten drinken uit zichzelf vaak te weinig, wat uiteindelijk kan leiden tot medische klachten. Biedt eventueel op meerdere plaatsen water aan. Voor sommige katten werkt een fonteintje stimulerend op het drinkgedrag. Geef geen melk te drinken, dit werkt bij de meeste katten laxerend. U kunt wel speciale kattenmelk geven.

Voortplanting

Katten worden rond de leeftijd van vijf tot acht maanden vruchtbaar. Een gecastreerde kat is rustiger in huis en meer mensgericht. Een kat is volwassen vanaf ongeveer zeven tot acht maanden.

Socialisatie

De socialisatiefase van de kitten is een speciale leerfase. Hierin leert een kitten om te gaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Het is heel belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Door een goede socialisatie zorgt u er voor dat uw kat later makkelijker omgaat met nieuwe situaties en minder angstig is. De eerste socialisatieperiode van kittens ligt tussen de leeftijd van drie tot acht weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen, die doorloopt totdat de kat veertien tot zestien weken oud is. Ook in de tweede socialisatieperiode, bij jullie, tot een leeftijd van veertien tot zestien weken, zal een kitten nog veel leren en zal een basis worden gelegd voor het latere leven. Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier gaan lijden aan stress en angst.

Opvoeding

Hoewel er vaak gezegd wordt dat u katten niet kunt opvoeden, kunt u een kat wel degelijk dingen leren. Hierbij is het belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding en training. U bereikt de beste resultaten door goed gedrag te belonen. U kunt een kat bepaalde huisregels proberen te leren, zoals niet aan de bank krabben, niet op tafel springen, enzovoorts. Hierbij is het eerst van belang om te kijken waarom een kat dit gedrag vertoont en of er voldoende alternatieven zijn (zoals een krabpaal). Een kat vertoont bepaald gedrag uit een behoefte en niet om “stout” te zijn. Wanneer u bijvoorbeeld niet wilt dat uw kat op de tafel springt, moet u eerst bedenken waarom de kat dit doet: vindt hij daar af en toe eten? Begin dan met te zorgen dat dit niet meer het geval is. Zit hij graag op een hoge plek? Zorg voor andere, katvriendelijke plaatsen. Daarnaast zult u consequent moeten zijn om dit gedrag af te leren. Dit werkt het best door de kat al voordat hij op de tafel springt af te leiden en een (leuker) alternatief te bieden. Zo bent u de kat voor. Als uw kat toch op tafel springt, reageer daar dan meteen op, bijvoorbeeld door in de handen te klappen en “nee” te roepen. Doe dit alleen wanneer u meteen kunt reageren. Achteraf straffen heeft geen enkele zin, want dan kan uw kat het verband tussen de actie “op tafel springen” en de reactie “nee” niet meer begrijpen. Zowel kittens als ook oudere katten kunt u dergelijke regels over het algemeen goed bijbrengen. Daarnaast is het bij een kitten belangrijk dat u voldoende aandacht besteed aan de socialisatie.