Gezondheid

GEZONDHEID

Al onze bengalen worden op de volgende erfelijke aandoeningen getest .


HCM : 

Hypertrofische CardioMyopathie (HCM) is de meest voorkomende hartafwijking bij katten. Het gaat hier om een verdikking van de hartspier. Met als gevolg ernstige aandoeningen, zoals: hartfalen, vocht in de longen en trombose. In veel gevallen is HCM zelfs dodelijk. HCM is een erfelijk ziekte en komt bij ongeveer 10 à 20 procent van alle katten voor.

Al onze katten worden jaarlijks getest op hcm in Dierenkliniek Breda dmv echografie .


PKD/CIN :

PKD is de afkorting voor Polycystic Kidney Disease. Het is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt.

Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. (De grootte kan varieren van enkele mm's tot enkele cm's). Deze cystes verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunctie minder zal worden. Je kunt het vergelijken met een ballon die langzaam opgeblazen wordt en door het groter worden het nierweefsel daaromheen verdrukt. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. al onze katten worden om de 2 jaar getest op pkd/cin in Dierenkliniek Breda dmv echografie.


PKdef :

Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven.

Al onze katten zijn PKdef n/n dit wil zeggen dat ze geen drager zijn van PKdef 

PKdef word 1 malig  getest dmv een monster van het wangslijmvlies , met een dna monster word vast gesteld of een kat 'vrij','drager' of lijder is , al onze dieren zijn VRIJ (n/n) voor PKdef ...


PRA-b:

Progressieve retinale atropie (PRA) is een ziekte  welke blindheid veroorzaakt bij Bengalen. De ziekte veroorzaakt uitval van cellen die licht omzetten (fotoreceptoren) in de achterkant van het oog (retina). De uitval van deze cellen begint na een week of 7 en verloopt geleidelijk totdat een dier vrijwel blind is op tweejarige leeftijd. Echter, blindheid ontwikkelt zich met verschillende snelheden in verschillende dieren. Blinde katten hebben meer moeilijkheden 's nachts, produceren meer geluid en zijn vaak ook aanhankelijker naar hun eigenaren. De pupillen zijn vaak vergroot in aangetaste katten in vergelijking met gezonde dieren in gelijke lichtomstandigheden. Aangetaste dieren hebben ook de neiging om hun snorharen meer naar voren te houden. Zodra een aangetast dier de omgeving herkend, zijn ze zeer mobiel en actief.

PRA-b word 1 malig getest dmv een monster van wangslijmvlies , met dit dna monster word vast gesteld of een bengaal 'VRIJ"

DRAGER of LIJDER is , AL onze katten zijn 'VRIJ' (n/n) voor pra-b 

DSC_0028
DSC_0029
DSC_0030